Cranio sacraal therapie, acupressuur en massage in 1 voor een beter resultaat
Het Cranio Sacraal Systeem – een letterlijke hoofdzaak!
Ontdekking van het cranio sacraal systeem
In de 19e eeuw ontdekte de osteopaat Dr. William Sutherland, dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de Core Link. Deze bestaat uit de schedel (cranium), de wervelkolom, de vliezen van hersenen en ruggenmerg en het heiligbeen (sacrum). Hierin bevindt zich ook het centrale zenuwstelsel. Dit hele systeem wordt het cranio sacraal systeem genoemd.
De osteopatische arts Dr. John Upledger ontdekte vervolgens in de jaren 70 dat de hersenvloeistof door dit hele systeem heen en terug werd gepompt.
De therapie die hieruit voortvloeide werd cranio sacraal therapie genoemd en is ontwikkeld als specialisme vanuit de osteopathie.
Ademhaling van het zenuwstelsel
De hersenen pompen de vloeistof door het cranio sacraal systeem. Dit gebeurt middels een golfbeweging.
Voedingsstoffen uit deze vloeistof worden door het bindweefsel afgegeven aan het zenuwstelsel.
Het zenuwstelsel beïnvloedt alles wat er in het lichaam gebeurt. Het cranio sacraal systeem is hierdoor van levensbelang en wordt door het ritme gezien als de ademhaling van het zenuwstelsel.
De schedel
Wist je dat een schedel geen massief stuk bot is, maar bestaat uit verschillende delen? Deze delen zijn onder andere door naden met elkaar verbonden.
Door deze naden kan de schedel uitzetten en inkrimpen en daarmee ondersteunt het de hersenen met het pompen. Het is van groot belang dat de hersenen onbelemmerd moeten kunnen werken. Blokkades zorgen ervoor dat de schedel niet meer voldoende kan meebewegen met alle gevolgen van dien.
In een massieve schedel kunnen hersenen namelijk niet pompen.
Hoe belangrijk is bindweefsel?
Alle structuren in het lichaam zijn omgeven door bindweefsel. Daarnaast zijn al deze structuren door dit bindweefsel ook met elkaar verbonden.
Het heeft een grote invloed op het functioneren van organen, spieren, botten, gewrichten, bloedvaten en zenuwen.
Een trauma op lichamelijk of psychisch gebied kan zorgen voor verstoringen in het bindweefsel. Deze verhardt en het cranio sacrale ritme kan hier niet meer onbelemmerd stromen. Denk bijvoorbeeld aan een litteken. Hierdoor kunnen weer andere klachten ontstaan of het is de oorzaak van het steeds terugkeren van oude klachten.
Cranio sacraal therapie
Het cranio sacrale ritme is in het gehele lijf op verschillende manieren te voelen. Verstoringen en blokkades zijn daardoor dus ook voelbaar.
Met mijn handen ga ik op zoek naar de aanwezigheid of afwezigheid van dit ritme.
Middels een bepaalde opbouw nodig ik het zenuwstelsel uit om in een diepere staat van ontspanning te komen. Alleen in rust kan een lichaam namelijk herstellen. Hierdoor ben ik beter in staat om in de verschillende lagen van het lichaam de verstoringen en blokkades op te heffen.
Het cranio sacraal systeem kan daarna weer onbelemmerd stromen. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen en immuunsysteem getriggerd om de oorzaak van die blokkades op te ruimen. Het lichaam komt daarna steeds meer terug in balans.
Wat een cranio sacraal therapeut onderscheidt van andere specialisten zijn de behandeltechnieken op het hoofd.
Hierboven heb je al kunnen lezen waarom het zo belangrijk is dat een schedel vrij moet kunnen bewegen.
Maar wist je ook dat hier wel 12 hele belangrijke zenuwen lopen? En dat een blokkade van zo’n zenuw directe gevolgen kan hebben op de balans van je paard?
Het hoofd heeft echt een sleutelrol in het functioneren van het lichaam.
Equine Cranio Pressage
Het is de bedoeling om alle delen van het lichaam zo ontspannen mogelijk te krijgen, en het verharde bindweefsel weer zacht.
Soms heeft een weefsel net even een extra zetje nodig.
Cranio sacraal therapie is een rustige en zachte manier van behandelen. Met mobilisatietechnieken hef ik blokkades van schedel tot wervelkolom op.
Met acupressuur kan ik door het stimuleren van verschillende meridiaanpunten de energie van bijvoorbeeld spieren en organen beïnvloeden.
Het heeft een ontspannende werking en vermindert spierspanning en rugklachten.
Met massagetechnieken kan ik spieren en pijnpunten nóg wat dieper behandelen.
De combinatie van cranio sacraal therapie met acupressuur en massage heb ik Equine Cranio Pressage genoemd en ben ik momenteel verder aan het ontwikkelen.
Hierover binnenkort meer!
Vind je het cranio sacraal ritme nog steeds een beetje vaag?
Op onderstaande video zie je een operatie van de ruggengraat waarbij het ruggenmerg blootgelegd wordt. Vanaf minuut 1.17 kun je heel duidelijk een golvende beweging van vloeistof zien. Dit is de hersenvloeistof die steeds wordt rondgepompt;
het cranio sacrale ritme.
Werkwijze
Intake en behandeling
Tijdens de intake bespreken we het intakeformulier en ga ik je paard observeren en testen. Op basis van de uitkomsten maak ik een eerste behandelplan en ga ik direct met je paard aan de slag.
Afhankelijk van de uitkomst van de testen worden deze na behandeling nogmaals gedaan.
De sessies
Hoe de behandeling vorm krijgt en wanneer je paard klaar is bepaalt hij zelf. Ik kijk en luister hier goed naar.
Ook een vervolgsessie is afhankelijk van hoe jouw paard reageert in de tijd na behandeling. Hoeveel sessies er nodig zijn is op voorhand niet te bepalen.
Wel moet er na 3 behandelingen een zicht- of merkbare verandering gaande zijn. Is dat niet het geval? Dan verwijs ik je graag door naar een collega specialist.
Na behandeling
Merk je na die 3 dagen dat rijden niet fijn voelt? Stap af en geef je paard wat extra tijd. Je gaat echt goed luisteren naar en voelen met je paard.
Klachten waarbij cranio sacraal therapie praktisch bewezen kan helpen:
Stress, schrikachtigheid en (psychische) trauma's
Headshaking
Voorhand-, achterhand-, en/of rugproblematiek
Rijtechnische problemen en/of moeite met balans
Luchtzuigen en/of weven
Luchtwegproblemen en/of allergieën
TMJ / TMD problemen en voor en/of na een tandartsbezoek
Tongbeen problemen, tong uitsteken, tandenknarsen
Artrose
Na operaties, castratie
Na valpartijen, hoofdletsel, halsterhangen
Hoofdschuw en/of oorschuw
Zadelnijd en/of singelnijd
Hanentred of ataxie
Vermindere weerstand, conditieverlies, vacht en/of huidproblemen, spijsverteringsklachten
“Mijn missie is om jouw paard weer zo klachtenvrij mogelijk te krijgen.
Het bekijken van het totaalplaatje is hierbij cruciaal.”
Rust, ruimte en respect
Nadat ik was afgestudeerd als paardencoach merkte ik dat mijn hart meer lag bij paardenwelzijn. Ik was al meer bekend geworden met de gevoeligheid en intuïtie van een paard. Hier wilde ik graag op inspelen.
Cranio sacraal therapie sluit hier perfect op aan. Het is namelijk een hele rustige en zachte behandelmethode. Jouw paard krijgt hiermee de kans om in eigen tempo te herstellen.
Omdat ik zelf ook (hoog)gevoelig ben, ben ik in staat om goed in te spelen op de energie van jouw paard. Deze krijgt tijdens behandelingen dan ook alle ruimte om te reageren op de dingen die er gebeuren. Ik neem hiervoor de tijd en heb veel geduld en respect voor jouw maatje.
Holistisch
Holisme komt van het Griekse woord holos, wat ‘geheel’ betekent.
Ik heb oog voor alle zaken om je paard heen. Er kunnen namelijk vele aspecten zijn die het welzijn van jouw paard beïnvloeden.
Soms zijn dat dingen waar je helemaal nog niet aan had gedacht.
Ik ben van mening dat een open communicatie het beste resultaat geeft.
Ik ben graag eerlijk in wat ik zie en voel en maak dat ook bespreekbaar.
Het welzijn van jouw paard staat voorop!
Samenwerken
Ik weet helaas niet alles en ik kan ook niet alles oplossen voor jou en je paard. De kracht ligt in samenwerking met collega specialisten wanneer dat nodig is.
Ik heb hiervoor een integrale samenwerking met een natuurgeneeskundige praktijk. Ik zal jullie ook absoluut doorverwijzen naar een collega specialist wanneer dat noodzakelijk is. Alles voor het beste resultaat voor jouw paard!
Opleidingen
Coachen met paarden
Therapeutisch Centrum 2Tango
==================
Cranio Sacraal Therapeut Paard
Praktijk Natuurlijk
==================
2023 / heden
Barefoot Paard Adviseur / Barefoot bekapper
Denken over Paarden
Cursussen / workshops / lezingen
2024
Clinic biomechanica en correcte bouw
Karel Delange en Barbara Hoekstra
==================
2024
Seminar hoeven bekappen snappen
HorseConnect
==================
2022
Masterclass Taping Pro
Equi-Massage
==================
Paardenmassage & Essentiële oliën
Sandra Vinken dierentherapie /
The Clever Company
==================
Acupressuur paard
Renske Tiekstra / Aimée de Rooij Dierenarts
==================
Basiscursus iriscopie
Annette Timmer Paardeniriscopie
Ervaringen van mijn klanten
“Lieke is 2 keer geweest voor mijn paard Jackson. Na de eerste behandeling merkte ik direct dat hij minder aan het luchtzuigen was en vaker kon ontspannen.
Na die behandeling kon hij ook weer voor het eerst sinds een jaar weer liggen rusten! Gedurende de 2e behandeling kon hij écht ontspannen, wat echt een uitzondering is voor hem.”
– Cheyenne Savage
“Super goed geholpen door Lieke met mijn spaanse merrie!
Vanwege hoofdtrauma een hoop klachten ontwikkeld waar ik zelf niet meer uitkwam. Met de behandelingen werd het een stuk minder!
Lieke is eerlijk en stuurt je door naar een andere professional als dit nodig mocht zijn. Super tevreden en laat Lieke zeker nog vaker komen!”
– Eefke Vallen
“Nadat de dierenarts de conclusie gaf dat we niet meer met onze pony konden rijden hebben we de stap genomen om haar te laten behandelen door Lieke.
Olivia had heel erg last van hoofdschudden en ze was erg gespannen met rijden.
Na de eerste behandeling merkten we al dat ze minder gespannen was en het hoofdschudden was beduidend minder.
Nu na verschillende behandelingen kan onze dochter weer heel erg fijn met Olivia rijden zonder spanning en hoofdschudden. Je merkt aan haar dat ze lekker in haar vel zit en dat ze graag voor je wil werken.
We zijn ontzettend blij dat we deze stap gemaakt hebben en zijn Lieke heel erg dankbaar voor alles wat ze gedaan heeft. Voor ons was dit een super fijne ervaring en we raden haar echt aan.”
– Anieke Verbeek
“Toppertje die Lieke, super geduldig met stressvolle paarden, ze heeft er bij mij voor gezorgd dat ik weer fijner met mijn paard kan werken met een stuk minder heftige gevechten en explosies 👌”
– Carla Jacobi-Mimpen
Tarieven
Alle tarieven zijn exclusief reiskosten
Intakeafspraak (150 minuten)
Bespreken intakeformulier, uitgebreide observatie en testen van het paard, opstellen eerste behandelplan.
Aanvullend behandelen.
€80,-
Losse behandeling (90/120 minuten)
Bespreken voortgang, korte observatie en testen afwijkende zaken.
Aanvullend behandeling.
€70,-
Behandelingspakket
Intakeafspraak en 2 opeenvolgende behandelingen.
€210,-
Onderhoudspakket
3 losse behandelingen, geldig tot 1 jaar na aanschaf.
€200,-
Bekijk hier wat jouw reiskosten zijn
Ik rij vanaf postcode 5251WP en reken de volgende totale reiskosten voor een rit heen én terug met een maximum van 170 kilometer:
Tussen 0 en 10km: €0,00
Tussen 11 en 20km: €5,00
Tussen 21 en 30km: €7,00
Tussen 31 en 40km: €9,00
Tussen 41 en 50km: €11,00
Tussen 51 en 60km: €13,00
Tussen 61 en 70km: €15,00
Tussen 71 en 80km: €17,00
Tussen 81 en 90km: €19,00
Tussen 91 en 100km: €21,00
Tussen 101 en 110km: €23,00
Tussen 111 en 120km: €25,00
Tussen 121 en 130km: €27,00
Tussen 131 en 140km: €29,00
Tussen 141 en 150km: €31,00
Tussen 151 en 160km: €33,00
Tussen 161 en 170km: €35,00
Veelgestelde vragen
Is cranio voor ieder paard geschikt?
Niet altijd, we spreken dan van contra-indicaties. Dit zijn gezondheidszaken waarbij het (tijdelijk) wordt afgeraden om een behandeling te starten.
Harde contra-indicaties:
- Verse botbreuken
- Paarden die medicijnen gebruiken voor een acute aandoening
- Zieke paarden
- Paarden met een acute aandoening waarbij een diagnose door de dierenarts is gesteld en behandeling is ingezet
- Paarden met specifieke oogaandoeningen
- Pas geïnsemineerde merries
- Drachtig of veulen aan de voet
Contra-indicaties die bespreekbaar zijn:
- Entingen. Minimaal 2 weken ervoor of erna
- Wormenkuur. Minimaal 1 week ervoor of erna
- Paarden die medicatie gebruiken voor een chronische aandoening
- Niet rad of onregelmatig
- Genezen botbreuken
- Chronische aandoeningen altijd in overleg met de dierenarts
Wat is belangrijk vóór een behandeling?
Ook zou ik het heel erg op prijs stellen als je paard schoon en droog is.
Wat kan er gebeuren tijdens een behandeling?
Een paard kan daardoor groot gedrag vertonen of juist heel minimaal. Vaak zie je daarna wel ontspanning. Ik let op de kleinste signalen die jouw paard aangeeft, alles vertelt hoe ze zich voelen op zo’n moment.
Het kan natuurlijk ook dat je paard het allemaal enorm ontspannend vindt, lekker dutten! De behandeling zelf doet geen pijn, wel kan ik pijnpunten losmaken.
Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?
Merk je na die 3 dagen dat rijden niet fijn voelt? Stap af en geef je paard wat extra tijd. Je gaat echt goed luisteren naar en voelen met je paard.
Een introvert paard kan wat extraverter worden. Sommige paarden kunnen wat gaan staken tijdens het werk, belangrijk is om dit serieus te nemen, je paard wil je duidelijk maken dat iets oncomfortabel is.
Veel paarden worden wat relaxer wat ook lang(er) aanhoudt. Klachten die momenteel spelen, oude klachten of klachten waarvan je het bestaan niet eens wist kunnen na behandeling opspelen. Dit betekent dat het zelfgenezend vermogen en immuunsysteem van je paard flink aan het werk is en heel hard bezig is die klacht(en) weg te werken.
Doordat je de compensaties wegneemt kunnen (oude) issues naar de oppervlakte komen. Wel moeten deze binnen 7 dagen verminderen.
Een vervolgsessie wordt gepland afhankelijk van hoe je paard heeft gereageerd na behandelen.
Wat zijn je werkdagen en -tijden?
Ik ben hiernaast ook nog elders parttime werkzaam. Deze dagen zijn niet vast en dat betekent dat de behandelmomenten voor jouw paard altijd bespreekbaar zijn. Je kan met het maken van een afspraak alvast je voorkeur aangeven.
Kan een behandeling ook als ik een osteo / fysio / masseur etc heb voor mijn paard?
Holistisch wil zeggen dat je kijkt naar het totaalplaatje. Omgeving, voeding, eigenaar en andere specialisten worden meegenomen in de anamnese.
Het kan complementair werken met een andere behandelvorm, wel altijd in overleg omdat er genoeg tijd tussen moet zitten.
Hoeveel behandelingen heeft mijn paard nodig?
Net zoals mensen zijn paarden allemaal verschillend en reageren ook allemaal heel verschillend op een behandeling. Sommige paarden zijn na 1 behandeling al een heel eind geholpen, maar de meesten zullen echt iets meer tijd nodig hebben. Dat moet je als eigenaar goed beseffen.
Ik heb helaas geen toverstokje waarmee ik je paard kan genezen. Ik ga niet lopen aanmodderen, maar ik zou wel graag zien dat je paard wat tijd krijgt om het te laten doorwerken in zijn lijf. Mocht er na 3x geen of te weinig verschil merkbaar zijn dan verwijs ik je graag door naar een andere specialist.
Dit betekent dus ook dat ik liever niet voor 1 keer kom, maar ten minste 3 keer. Dit is het eerlijkst ten opzichte van het paard, de behandeling en mezelf.
Hoeveel tijd moet er tussen 2 behandelingen zitten?
We kijken samen goed naar wat je paard aangeeft.
Mijn paard heeft na de behandeling ineens last van ..... X ...... Hoe kan dat?
Doordat je de compensaties wegneemt kunnen (oude) issues naar de oppervlakte komen. Wel moeten deze binnen 7 dagen verminderen.
We willen als stal graag een dag reserveren, kan dat?
Zeker, vanaf 3 paarden kan ik een dag reserveren voor jullie. Een weekenddag is ook bespreekbaar.
Wat is je werkgebied?
Ik rij tot een maximum van 60 minuten vanaf postcode 5251WP, dat is ongeveer 170km heen en terug.
Wil je graag een afspraak maken of heb je toch nog een vraag?
Chopin
Tussen de bovenste en onderste foto zit een verschil van ongeveer 4 maanden.
Je ziet een duidelijke veranderin in houding, stand, blik en lijnen.
Chopin heeft 3 afspraken gehad
Quint
Tussen de linkse en rechtse foto zit 1 maand verschil. Je ziet hier een duidelijke verandering in stand en zijn bekken is meer symmetrisch geworden.
Quint heeft een betere balans gekregen.